Hozzávalók 3 kisebb ciabattához:
- 25 dkg "0"-s liszt
- 25 dkg kenyérliszt
- 380 ml víz
- 1 zacskó (7 g) porélesztő
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 3-4 ek. olívaolaj
- 1 kis marék aszalt paradicsom feldarabolva
- A liszt felét, az élesztőt, cukrot és szobahőmérsékletű vizet összedolgozzuk, kissé összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a többi lisztet, sót, paradicsomdarabokat.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát.
- Attól függően, ahány ciabattát szeretnénk formálni, annyifelé vesszük a tésztát. Három részre osztottam a tésztát egy-egy leveses tányérba.
- A tányérok aljára 1-2 csepp olívaolajat cseppentettem, a tetejére is kentem ici-picit és lefedtem folpackkal.
- 3 óráig pihenni, kelni hagyjuk.
- Utána gazdagon lisztes felületre borítjuk, minimálisan formázunk rajta (egy kicsit hengeresebb formára simogatjuk), de már nem gyúrjuk át.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütő aljába (már amikor bekapcsoljuk) vízzel teli edényt/tepsit teszünk, hogy gőz keletkezzen a sütőben, amíg sül a ciabatta.
- Az első 8 percben 230 fokon, majd a további 12 percben 200 fokon sütjük aranybarnára.
Tipp: aszalt paradicsom helyett felkarikázott olíva- vagy kapribogyóval is isteni, csak arra figyeljetek, hogy alaposan le legyen csepegtetve, vagy ha biztosra mennétek, pici lisztben érdemes megforgatni és akkor tutira nem áztatja el a tésztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése