2017. június 1., csütörtök

Toszkán házi tészta, ahogy Palmirától tanultam

Toszkánában picinek (magyarul písínek ejtjük :)), a weben néhol gitár tésztának (pasta chitarra) nevezik a csodás toszkán tartomány kukac alakú tésztáját. Szinte pont egy éve annak, hogy tavaly ilyenkor Toszkánában tölthettem 10 csodás napot, melynek egyik legnagyobb élménye az volt, amikor a vendéglátó Mamma, Palmira a saját konyhájában tanította meg a durumtészta elkészítését. Végül annyira belendültem a „tésztagitározásba”, hogy az aznap esti vacsorához az összes tésztafészket segítettem „megrakni” Palmirának. A fakeretre erősített huzalszálakat pont úgy kell elképzelni, mint egy gitárnak a húrjait: a kicsit vastagabbra kinyújtott tésztalapot egy nyújtófával erősen áttörjük a „gitár” húrjain, majd az eredmény pillanatokon belül egy fészeknyi (egy adagnyi) tészta lesz. Mondanom sem kell, hogy anélkül nem jöhettünk haza, hogy egy ilyen tésztakészítőt beszerezzek magamnak, szerencsére Pienza egy kis háztartási boltjában a raktárból előhúztak nekem egy utolsó példányt és bár sok helyet foglal, azóta is ez az egyik kedvenc kütyüm a konyhában. Ahogy nézem, a netről is könnyű beszerezni.

Ehhez a tésztához nincs szükség tojásra, csupán lisztre és vízre, pontosabban:


Hozzávalók 4 főre:
  • 275 g 0-s liszt
  • 125 g durumliszt
  • 2 dl víz
A tészta állaga tökéletes: nem ragad, könnyű vele dolgozni. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, legalább fél órát hagyjuk pihenni. Lisztezett deszkán kinyújtunk ebből az adagból négy lapocskát. Fontos, hogy nem kell túl vékonyra nyújtani és a méretét a gitárhoz igazítsuk, ahol ráadásul a sodrófától picit továbbnyúlik a tészta. A lapot rátesszük a húrokra és egy nyújtófával többször átgurulunk rajta, amíg le nem potyog az összes metélt.Kevés durumliszttel átkeverjük, hogy ne ragadjon össze, és félretesszük, amíg elkészítjük a többi adagot. Sós, felforrt vízben addig főzzük, amíg fel nem úsznak a víz tetejére a csodás kis „kukac” tészták. (Kb. 2-3 perc.) Forgassuk össze a meleg tésztaszósszal és tálaljuk azonnal, meghintve egy kis parmezánnal.


Ugyanezt próbáltam már nagyobb durumliszt aránnyal, sőt úgyis, hogy az egész durumlisztből van és mindegyik verzió nagyon jól működött. A gitárkeretnek mindkét oldala alkalmas tésztakészítésre: az egyik vékonyabb, kb. spagetti szélességű, míg a másik vastag tésztával „pici”, vékonnyal linguine jellegű tésztát lehet készíteni.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció