Lenmagos gyökérkenyér
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 10 dkg zabliszt
- 30 dkg kenyérliszt (BL80)
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- egy marék őrölt lenmag
- 4 dl víz
Chia magos tönköly kenyér
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 20 dkg kenyérliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- egy marék chia mag
- 4 dl víz
Diós-paradicsomos kenyér

- 15 dkg kenyérliszt
- 20 dkg graham liszt
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- kb. 5-10 dkg darabosra darált dió
- 1 kis marék aprított száraz, aszalt paradicsom
- 4 dl víz
Müzlis graham cipó
Hozzávalók egy kb. 75 dkg-s kenyérkéhez:
- 10 dkg kenyérliszt
- 25 dkg graham liszt
- 2 kk. instant élesztő
- kb. 2 ek. só
- 10-15 dkg müzli
- 4 dl víz
- A liszteket az élesztővel, magokkal, egyéb kiegészítőkkel és a sóval összekeverjük, nyakon öntjük a vízzel, majd néhány laza keverő mozdulattal, nagyjából összedolgozzuk. (Tényleg ne dagasszuk egy kicsit sem, csak nagyjából keveredjenek össze az alapanyagok, a többit a tészta magától ügyesen elvégzi.)
- Hagyjuk magára lefedve legalább 12 órára. (Szobahőmérsékleten, ne meleg helyen.)
- Keverjük át egy kissé, majd legalább fél órát hagyjuk pihenni. (Ha több órát pihen, az sem gond.)
- Lisztezett felületre borítsuk ki, néhány könnyed mozdulattal enyhén csavarjuk meg a két kezünkkel, ellentétes irányba (mintha egy vizes rongyot szeretnénk kicsavarni) és tegyük is rögtön szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.
- A tetejét enyhén megkenjük vagy megfröcsköljük vízzel, megszórhatjuk magokkal és bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó forróra felmelegedjen, addig nyugodtan pihenhet még a tészta, sőt akár fél órát még várhatunk is a sütő bekapcsolásával.
- 220 fokon sütjük sütőtől függően kb. 20 percet. Egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni és csak ezt követően szeleteljük fel. Tudom, ezt néha nehéz kivárni… ;)
Jó étvágyat kívánok a friss házi kenyérhez!
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése