A sült hal hozzávalói kb. 2 személyre kalkulálva:
- 4 db amur patkó
- egy kis marék zabpehely durvára leaprítva
- egy kis marék héjas mandula
- kb. 3 evőkanálnyi búzafinomliszt
- őrölt füstölt paprika
- őrölt édes paprika
- cayenne bors
- őrölt fehér bors ízlés szerint

- 1 db méretes édesburgonya
- kb. 1 ek. vaj
- curry, bors, só
A finom, ízletes sült hal egyik titka, hogy jól be kell sóznunk a sütés előtt. Ha tehetjük, akár egy éjszakán át hagyjuk a sóban, ha nem, az is jó, ha sütés előtt 3-4 órával jól besózzuk. (Sütés előtt kb. egy órával vegyük ki a hűtőből a halat.) A bundához durvára aprítjuk a zabpelyhet és a mandulát, fűszerezzük gazdagon többféle őrölt paprikával, borssal, összekeverjük a finomliszttel és mindegyik halszeletet alaposan megforgatjuk ebben az egyvelegben. Forró (kevés) olívaolajban sütjük meg a szeletek mindkét oldalát kb. 5-5 perc alatt, amíg szép "pirosak" lesznek. Még a bunda készítés előtt feltesszük sós vízben főzni a meghámozott, felaprított édesburgonya kockákat. (Csak éppen annyi vizet öntünk hozzá, amennyi pont ellepi a burgonyát.) Gyorsan megfő, így pont kész lesz, mire megsülnek a hal szeletek. Ha megpuhult, leöntjük róla a vizet, egy kanál vajjal, krumplinyomón áttörjük, fűszerezzük egy késhegynyi curry porral, esetleg egy kis chilivel, borssal és készen is volnánk. Így rusztikus pürét kapunk, ha ennél selymesebbet szeretnénk, ragadjunk botmixert és keverjük át vele a csodás, narancssárga színű zöldséget.
Jó étvágyat és nagyon boldog karácsonyt kívánok!
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése