2015. május 20., szerda

Déli illatok az olasz Krizia étteremből


Volt szerencsém végigkóstolni a Krizia étterem legfrissebb, tavaszi-nyári menüsorát, ráadásul a durumtészta készítés fortélyaihoz is egy lépéssel közelebb kerültem Graziano olasz séfnek köszönhetően. Igazi élményekkel teli, hangulatos vacsoraestről számolhatok be Nektek.


Minden visszajelzés megsimogatja a lelkem, amit a gasztroblogomról kapok, ilyenkor mindig eltűnődöm azon, hogy  a statisztikában látható számok mögött valós olvasók lakoznak. :) Bár 5 éve annak, hogy belevágtam az "online szakácskönyv" írásba, még mindig hihetetlen számomra, hogy nem csak én látogatom rendszeresen, hanem rajtam kívül sokan mások. Köztük olyanok is, akik pl. vacsorázni és tésztát "gyúrni" hívnak a Krizia étterembe. Nagyon örültem a megkeresésnek, mert azon túl, hogy régóta szerettem volna megkóstolni a hely finomságait, nagy kedvencem az olasz konyha, örök vágyam igazi olasz mesterektől, mammáktól főzni tanulni. Múlt héten egy picit valóra válhatott az álmom...A Bergamóból származó Graziano Cattaneo, az étterem tulajdonosa és séfje 20 évvel ezelőtt indította el vendéglátó egységét Budapest szívében, melyet Krizia lányáról nevezett el. Bár a vendéglő az olasz kategóriák közül is az elegáns helyek közé sorolható ristoranték körét bővíti, a hangulata mégis olyan igazi "olaszos", rusztikus berendezéssel, édes csipke alátétekkel, családias légkörrel, lelkes személyzettel és nem utolsó sorban harmonikus, hamisítatlan mediterrán  ízvilággal.Graziano a dél-olasz konyha rejtelmeibe vezetett minket, miközben pár másodperc leforgása alatt összeállította durumliszt és langyos víz összeolvadásából a házi durumtésztát. 1-2 penne, farfalle és cavatelli készítése közben arra is fény derült, hogy a csizma orrában előszeretettel szórnak sajt helyett morzsát az ételekre, a friss zöldségek, gyümölcsök a tartomány alapanyagai, és javarészt friss tésztát gyúrnak a fogásokhoz. Magával ragadott az a játszi könnyedsége, ahogyan a kis pennéket dobálta az asztalra, ahogy az egyes fogásokat kommentálta ("Semmi különös, csak egy kis hal, paradicsom és tészta...") és az a végtelen alázat, amit a gasztronómia iránt tanúsít, miközben elolvadtunk minden egyes elénk tárt falattól...Egy kis ízelítő abból, hogy milyen finomságokkal találkozhattok a Krizia étteremben, ha ellátogattok a Mozsár utcába. Aki egy igazi olasz vacsorára vágyik, annak feltétlenül és jó szívvel ajánlom! :)

Előétel (antipasti)
Citromos tonhaltatár (Tartare di tonno al limone), fave babbal, koktélparadicsommal, friss spárgával, házi ostyával tálalva és hibiszkusz szósszal bolondítva - ez volt az egyik kedvencemElső főétel (primi piatti)
Házi cavatelli tészta paradicsomos, spenótos tengeri süllővel, morzsával megszórva (Cavatelli fatti in casa con branzino pomodoro secchi e mollica)Második főétel (secondi piatti) 
Branzino filé spárgával gratinírozvaDesszert (dolci)
Citromos, tejszínes piskótakupola eperöntettel (Delizia al limone)Receptajánló:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció