A kezembe akadt kókusztejjel most nem ázsiai egytálételt, hanem valamilyen édességet szerettem volna elővarázsolni. Innen jött az ötlet, ha már egyszer laktózmentesben gondolkozom, akkor miért ne lehetne gluténmentes is, hiszen a baráti körben is olyan sokat hallottam már a glutén- vagy laktózérzékenységgel küzdőkről. Végre nekik is kedvezhetek evvel a recepttel. Így indult el az almás-kókusztejes palacsinta megálmodása, ami mellesleg nagyon elnyerte a tetszésemet. Természetesen nem ér összevetni a hagyományos palacsintával, mert ez teljesen más világ, ugyanakkor a kókusznak és a fahéjnak köszönhetően szerintem fantasztikusan finom "reform" palacsinta.
- 2,5 dl kókusztej,
- 25 dkg barna rizsliszt,
- 2-3 db alma,
- 1 tojás,
- 2 ek. olaj,
- kb. 2-3 dl szódavíz,
- csipet só,
- sok fahéj.
Elsőként a liszthez hozzáadtam és elkevertem a tojást, majd fokozatosan öntöttem bele a kókusztejet és közben kevergettem, olajat, szódavizet adtam hozzá, csipet sót és a végén a reszelt almát. Ízesítésképp pedig nem sajnáltam belőle a fahéjat. Amolyan vastagabb palacsintatészta sűrűségűre formáltam a tésztát. (A szódavízzel lehet variálni, ha túl sűrű a massza.) Forró palacsinta serpenyőben sütöttem meg hirtelen mindkét oldalát, ahogyan a palacsintát is szoktuk. Alá 1 kávéskanálnyi olajat tettem a legelső palacsinta előtt, több nem is kell, mert a benne lévő olajtól nem ragad a tészta.
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése