A rózsatortáról kellemes vasárnap délutáni, narancshéj és dió illatú emlékeim vannak. Frissen a legfinomabb, de nekem másnap reggelire is kitűnő volt. Pofonegyszerűen elkészül, mégis nagyon gusztusos. Gyakorlatilag olyan magasított kakaós csigákat képezünk kelt tésztából, amelyek egy tortaformát körbebélelve, helyes "rózsabimbó" alakokat formálnak. Ebben a verzióban pirított mogyorót kevertem el kakaóval, de bátran lehet még kísérletezni például dióval, mandulával, citromhéjjal, aszalt gyümölcsökkel, túróval.
A kelt tészta hozzávalóit és elkészítését lsd. itt (2,5 dl langyos tej, fél kocka élesztő, 2 kis kanál cukor, 1 csipet só, 8 dkg puha vaj, 45-50 dkg liszt). Annyi különbség figyelhető meg, hogy zsír helyett kb. 7-8 dkg puha vajat használtam zsiradékként.
A töltelék hozzávalói:
A kelt tésztát dagasztás után pihentetjük, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a kakaóval elkevert porcukorral, mogyoróval. (Szükség szerint picit beledöngöljük a vajas tésztába a mogyorót, hogy kevésbé potyogjon le a tekerésnél.) Hosszában feltekerjük és nagyjából kikalkulálva úgy daraboljuk fel, hogy pont elférjenek egymás mellett egy kivajazott, lisztezett tortaformában a magasra formázott csigák. Hagyjuk a formában is pihenni 20-30 percet a rózsákat. Kevés tejjel megkenhetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése