Már az első mondatban le kell szögeznem, hogy eszem ágában sincs az olaszok pizzakészítési művészetét vitatni, hiszen rajongok az olasz gasztronómiáért. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a világ másik felén élő földlakóknak létezhet az olasz értelemben vett pizzától csöppet elrugaszkodott, sajátos "deep dish" pizza verziója, amit nem is szabad a klasszikus gasztrocsodához hasonlítani, hiszen egészen más műfaj. Talán sosem tudtam volna meg, hogy a chicagoiak milyen egyedi, tartalmas tésztás ételt álmodtak meg és árulják különböző étteremláncok sorozatán keresztül, ha Zoli barátunk nem tart fényképes beszámolót amerikai élményeiről. Az egyik fotón akadt meg a szemem ezen a chicagoi gasztrokuriózumon és persze addig nem nyugodtam, amíg nem bukkantam rá egy ígéretes receptre.
A tésztához:
- 3 bögre liszt,
- 1 bögre kukoricaliszt,
- 1 csapott ek. só,
- 2 tk. cukor,
- 1 zacskó instant élesztő,
- 1 bögre langyos víz,
- 3 ek. puha vaj, plusz 4 ek. a tészta átkenéséhez,
- 5 ek. olívaolaj (4 ek. a tésztába és 1 ek. az edényhez, amiben kelesztjük),
A töltelékhez:
- 4 ek. vaj,
- 2 fej közepes vöröshagyma,
- oregánó,
- só, őrölt bors,
- 6 gerezd reszelt fokhagyma,
- 2 doboz hámozott paradicsom konzerv,
- 2 tk. cukor,
- friss bazsalikom, petrezselyem,
- 4 ek. olívaolaj
Feltéthez:
- Kb. 4 nagy bögre reszelt mozzarella sajt (35-40 dkg),
- kevés reszelt parmezán sajt,
- főtt sonka szeletek.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és egy olyan edényben kelesztjük, amelyet 1 evőkanálnyi olívaolajjal kikentünk és körbesimogattuk vele a tésztát, ami azért hasznos, mert a tésztával szépen lehet majd dolgozni, nem fog ragadni. Kb. másfél óráig lefedve pihentetjük, kelesztjük. Közben elkészítjük a tésztaszószt: egészen apróra reszelt vöröshagymát dinsztelünk kevés vaj és

Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése