2013. szeptember 15., vasárnap

Bormámoros párizsi romantika

Kedden este részt vehettem egy fantasztikus, párizsi hangulatot idéző borvacsorán, amelynek apropóját a Lidl áruház legújabb, két napja elérhető, magas minőségű francia borai adták. A budapesti Pavillon de Paris étterembe  szervezett lakoma a tavaszi villányi hétvégénk után ismét egy kis lépést jelentett a minőségi borok megkedvelése irányába. Azt be sem merem vallani, hogy tizenhat évesen melyik bor volt a kedvencem, honnan indult az ismertség... 


Nagyon jól sikerült ez a vacsora, olyan érzésem volt, mintha egy másik világba csöppentem volna és elfelejthettem minden hétköznapi problémámat, ami mostanában sokat foglalkoztat. Természetesen a szervezők és az étterem munkatársai is teljes erejükkel azon voltak, hogy a meghívottakat kényeztessék.


A Lidl új, 85 tagú francia borpalettájának válogatott darabjaihoz álmodták meg a menüsort, melyet az étterem híres francia séfje, Philippe Del Mestre készített el, nem tagadom kifejezetten finoman és kreatívan szervírozva. A borok közül a kedvencem egy provence-i rosé (Le Prineuret Alpes de Haute Rosé Provence 2012) volt és a cseresznyemártással, burgonya fánkkal tálalt borjúszűzhöz felszolgált Tables de Bacchus Gogondas 2012 vörösbor. 


A desszert helyett, a kitűnő bor-és menüsor megkoronázásaként kínált sajttál és mesclun saláta telitalálat volt. Sosem ettem még ennyiféle zöld, eddig ismeretlen növénykével készült salátát, amelyet ráadásul pirított mandulaszeletekkel bolondítottak meg. Ez az ötlet nagyon megtetszett, mindenképp ki fogom próbálni én is. Kovács Antal sommelier-től azt is megtanultam, hogy egy bor és étel igazi harmóniáját csak úgy érezhetjük, ha a kettő összetalálkozik, egymásra talál a szánkban, nem elég az étel „mellé” belekortyolni a borocskánkba. 

Nem akarom tovább ragozni a történetet, szeretettel ajánlom a Pavillon de Paris éttermet romantikus vacsorához (a francia hangulatú kert, a finom ételek és a minőségi kiszolgálás szerintem még egy lánykéréshez sem utolsó helyszín), a Lidl új, francia borait, mert tényleg nagyon zamatosak és nem utolsó sorban arra bátorítanék minden kedves konyhatündért, hogy kísérelje meg az otthonába vinni a párizsi borvacsora hangulatát. Mindehhez néhány apróság szükséges csak, mint a fehér abrosz klasszikus fehér, hosszú gyertyával, levendulacsokorral, sanzon muzsikával, 1-2 jó borral, ehhez illesztett menüsorral. A francia gasztronómiai szálat tovább gombolyítva nemsokára a tarte au citron édességgel jelentkezem, amelynek egy autentikus receptjét fogom tesztelni ízzel-lélekkel teli variációban.

Az este hangulatáról meséljen tovább néhány fotó helyettem is:




 

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció