Sikerült egy újabb kedvenc olasz tésztaszószra lelnem: sugo all'Amatriciana, így hangzik, ami eredetileg a Rómához közeli Amatrice olasz városkából származik. A fantasztikus olasz konyhához hűen csupán néhány minőségi alapanyagból áll, mégis fenséges egytálétel, még úgyis, hogy nem tettem bele sem bazsalikomot, sem oregánót. Pedig ezelőtt bazsalikom nélkül el sem tudtam képzelni a paradicsomos tésztát... Most viszont igyekeztem betartani az olasz recept előírásait. Arról pedig csak a kép árulkodik, hogy ismét kisütött a Nap, közeledik a tavasz, aminek azért is nagyon örülök, mert ilyenkor sokkal szebb élettel (étellel) teli képeket tudok készíteni, és még világosban, napfényfürdőben elfogyasztani...
- kb. 300-400 gr tészta (pl. bucatini vagy spagetti),
- pici olívaolaj,
- 40 dkg hámozott paradicsom konzerv, vagy friss paradicsom meghámozva,
- 1 dl fehér száraz bor,
- chili paprika,
- 20 dkg húsos (császár) szalonna (itt el kellett szakadnom az eredeti recepttől és kolozsvári szalonnát használtam),
- 10 dkg pecorino sajt,
- só, bors.
A tésztát forró vízben megfőzzük és ez idő alatt elkészítjük a mártást. Egy csepp olíván megsütjük a csíkokra szeletelt szalonnát, ráöntjük a bort, az aprított chili paprikát, majd kikanalazzuk a sült szalonna darabkákat és félretesszük. A visszamaradt szószhoz adjuk a paradicsomot, kb. 10 perccel később pedig a reszelt sajt felét. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk és a végén tegyük vissza a szalonna darabokat. Ekkor a leszűrt tésztával keverjük át a szószt és sajttal szórva tálaljuk. Boun appetito! :)
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése