2012. december 19., szerda

Karácsonyi recept: Körösi halászlé

Nálunk a karácsonyi ünnep elmaradhatatlan gasztronómiai eleme a halászlé, mégpedig a Körösből fogott halakból főzve. Bár az év többi részén is sokszor eszünk halászlevet, miután a horgász apukám gondoskodik a minőségi alapanyagokról, de a karácsonyi halászlé mindig különlegesen finom: egybeforr az ünnep hangulatával, a fenyőfa illatával, a klasszikus karácsonyi muzsika hangjával. Az országban sokféleképpen készítik a halászlevet: passzírozva és sűrűn, tésztával vagy anélkül, én most a régi családi receptet osztom meg Veletek, melyet Körösi halászlének neveztem el.


Hozzávalók kb. 6 személyre:

 • 2 kg konyhakész (pucolt, előkészített) ponty (élőhal esetén pucoláskor a garatból a keserűfogat feltétlen szedjük ki),
 • 0,5-1 kg apró hal (pl. halfej, törpeharcsa, keszeg, kárász-itt is van keserűfog),
 • 4 közepes fej vöröshagyma,
 • 1-2 gerezd fokhagyma (felszeletelve),
 • 1-2 db száraz csöves erős paprika (passzírozás előtt kivesszük),
 • 1 db paradicsom (felkockázva),
 • piros paprika (+erős pista),
 • 1 db zöld paprika,
 • víz,
 • só, 2 db halászlé kocka (elhagyható).
A halászlé elkészítése lépésről-lépésre:
 1. Kettéválogatjuk a halakat aszerint, hogy mi megy az alaplébe és majd a halászlébe: a halszeleteket, amiket majd a halászlébe főzünk, jól besózzuk, hogy legalább 2 órát álljanak a sóban (ne tegyük vissza a hűtőbe).
 2. Az apróhalból és a pontynak a faroktő részéből készítjük az alaplevelet. A halból a kockákra vágott hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal 3 l vízben alaplevet főzünk,  1 ek. színes piros paprikával már most ízesíthetjük. Mindent egyszerre beleteszünk egy főzőedénybe, vizet engedünk rá és együtt forraljuk fel, aztán levesszük alacsonyabb (pl. közepes) fokozatra. Amikor felforr, beletesszük a 2 db halászlé kockát. Legalább 2 órán keresztül főzzük. Ha nagyon elforrja a levét, pótoljuk vízzel, a cél az, hogy jól szétfőzzük. A hagymán keresztül ellenőrizzük, hogy szétfőtt-e. A hal alaplénál fontos, hogy a lé ne csak gyöngyözzön, mint a húsleves, hanem erőteljesen mozogjon, ugyanakkor ne forrjon.
 3. Az elkészült alaplevet átpasszírozzuk, előtte kivesszük a csípős paprikát.
 4. Az alaplevet feltesszük forralni (visszatesszük bele a csöves paprikát) és forrás után beletesszük a halszeleteket, ha evvel is felforrt, levesszük kicsire. Ilyenkor nézzük meg a fűszerezést: só, 2 ek. piros paprika (lehet külön is elkeverni egy kis lével és úgy ráönteni), csípősség. Amikor a halszeletek felúsztak a halászlé tetejére, akkor vélhetően megfőttek. Kb. forrás után 10 perc alatt megfőnek.
  Jó étvágyat és nagyon boldog, békés karácsonyt kívánok!

                                                                          Receptajánló:

1 megjegyzés:

Móni írta...

Mi is szokás szerint készítünk egy halas ételt karácsonyra, bár mindig másfélét. Most nekünk is a leves lesz halas, kaptam normális halat, le van fagyasztva. A férjem jó csípősen szereti, úgyhogy idén megsiratjuk a vacsorát :) Láttam ma a facebookon egy receptes játékot, tölts fel valamit, pl. a sütés nélküli erdeigyümis sajttorta szerintem tuti esélyes :) http://redir.ec/receptjatek

Megjegyzés küldése

Szponzoráció