Egy kis időre ugyan eltűntem a blog háza tájáról, de a sütés-főzés iránti szenvedélyem továbbra is töretlen, a színfalak mögött már a karácsonyi recept ötleteken töröm a fejem és a szakdolgozat írás közepette sok minden jut eszembe az oldal fejlesztésére is. Már alig várom, hogy belevághassak. Mindaddig szokás szerint csak a jól bevált recepteket osztom majd meg a blogon. Nagy kedvenceim a töltött zöldségek, ezért mostanában két iromány is fel fog bukkanni a témában: elsőként lássuk a rizottóval töltött paprikát, amit a krémfehérsajt tesz kellően karakteressé.
- 4 db méretes kaliforniai paprika (akár többszínű is lehet),
- 50 dkg pulyka darálthús,
- 3 marok rizottó rizs,
- 3 nagy paradicsom,
- 10 dkg vaj,
- 1 fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- friss bazsalikom,
- oregánó,
- 1 dl fehérbor,
- hús vagy zöldségleves alaplé,
- 5-10 dkg krémfehérsajt.
A krémfehérsajtos rizottóval töltött kaliforniai paprika elkészítése:
A töltött zöldségeknél többnyire a belső elkészítése vesz el több időt, ez esetben sincs másképp, ugyanakkor a rizottó főzés mindig olyan izgalmas, ezért érdemes vele bíbelődni. Az aprított hagymát kevés vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk és ekkor öntjük az edénybe a bort. Amikor felszívta a rizs a bort, apránként adagolhatjuk az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit magába szív a rizs és még leveses marad. Folyamatosan kevergetjük, belereszeljük a fokhagyma gerezdeket, fűszerezzük, időnként a vajból is adunk hozzá 1-2 kanállal, hogy finom krémes legyen az összhatás. Félkész állapotnál tesszük bele a paradicsom kockákat és a végén a felkockázott sajt egy részét. Nem gond, ha esetleg még egy pici hiányzik a hús puhaságához, mivel a sütőben még tovább tud főni.
A paprikákat megmossuk, levagdossuk a sapkákat, kikaparjuk a magokat, tűzálló tálba helyezzük és alaposan megtöltjük a rizottós húsraguval. A tetejüket krémfehérsajttal díszítjük. A sütőben max. félóra alatt elkészül a töltött paprikás egytálétel. Lefedve sütjük, illetve a végén egy picit rápiríthatunk a tetejére fedő nélkül.
Jó étvágyat kívánok!
A töltött zöldségeknél többnyire a belső elkészítése vesz el több időt, ez esetben sincs másképp, ugyanakkor a rizottó főzés mindig olyan izgalmas, ezért érdemes vele bíbelődni. Az aprított hagymát kevés vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk és ekkor öntjük az edénybe a bort. Amikor felszívta a rizs a bort, apránként adagolhatjuk az alaplevet, mindig csak annyit, amennyit magába szív a rizs és még leveses marad. Folyamatosan kevergetjük, belereszeljük a fokhagyma gerezdeket, fűszerezzük, időnként a vajból is adunk hozzá 1-2 kanállal, hogy finom krémes legyen az összhatás. Félkész állapotnál tesszük bele a paradicsom kockákat és a végén a felkockázott sajt egy részét. Nem gond, ha esetleg még egy pici hiányzik a hús puhaságához, mivel a sütőben még tovább tud főni.
A paprikákat megmossuk, levagdossuk a sapkákat, kikaparjuk a magokat, tűzálló tálba helyezzük és alaposan megtöltjük a rizottós húsraguval. A tetejüket krémfehérsajttal díszítjük. A sütőben max. félóra alatt elkészül a töltött paprikás egytálétel. Lefedve sütjük, illetve a végén egy picit rápiríthatunk a tetejére fedő nélkül.
Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:
2 megjegyzés:
mikor jön a másik? már várjuk :-)
Szia Zsuzsi! Hamarosan... :)
Megjegyzés küldése