Ezt a receptet még szilveszterkor teszteltem, és reménykedtem benne, hogy kellően gusztusos formában sikerül majd tálalnom az évbúcsúztató asztalon. Az őzgerinces finomság hidegen is ugyanolyan finom, mint melegen és sokféleképpen variálhatjuk a tölteléket is. Sőt, hidegtálas szereplőként csinosabb marad, hiszen hidegen szebben tudjuk felszeletelni.
Hozzávalók egy őzgerinces (vagy püspökkenyér) formához:- 50 dkg csirkemellfilé,
- 1 doboz kukorica konzerv (kb. 30 dkg),
- 1 kis csokor metélőhagyma,
- 10 dkg sajt,
- 2 tojás,
- 3 ek. tejföl,
- 3 ek. liszt,
- 1 + fél csomag vékonyra szeletelt füstölt bacon szalonna,
- só, bors, fokhagyma.
A felkockázott csirkemellfilét pár csepp olajon néhány perc alatt előpirítjuk némi sóval, borssal, fokhagymával fűszerezve. Hozzáadjuk a husihoz a kukoricát, picire vágott metélőhagymát, reszelt sajtot. Az öntethez felverjük a tojásokat, és a tejföllel, liszttel alaposan összekeverjük (csomómentesre egy kézi habverővel, vagy fix-mix edénnyel), majd a husis alkotórészekkel együtt átkeverjük. A püspökkenyér vagy őzgerincformát először szilikonos sütőpapírral, majd a vékony szelet bacon csíkokkal béleljük ki úgy, hogy a szélük kilógjon, amit, majd a végén ráhajtunk a tetejére. Beletöltjük a husis keveréket, ráhajtjuk a szalonnát és alufóliával lefedve sütjük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig, majd a végén rápirítunk egy kicsit a tetejére már a fólia nélkül . Ha hidegen tálaljuk, akkor várjuk meg, amíg teljesen kihűl és a hűtőben is pihen egy-két órát, mert így gusztább szeletekre lehet vágni. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:
1 megjegyzés:
tiszta 80-as évek receptjei mindenhol...
Megjegyzés küldése