A Duna hullám süti egyik nagy kedvencem Anya édességei közül... Már régen nem ettem ilyet és még nem is próbálkoztam a megalkotásával, ezért éppen itt volt az ideje. Nem egy új keletű süteményről van szó, hiszen régóta lehet evvel találkozni az interneten is, a sok recept variáció közül mégis inkább a jól bevált, otthoni forrásnál maradtam és nem bántam meg... A meggy hullámokkal díszített, gusztusos, két színű tészta három komponensű, mennyei vaníliás krémmel összeforrt ízélményét már csak a tetejére öntött étcsokoládé tetézi. Nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet, csak egy picit munkás, bár ennek a legrosszabb része csupán a mosogatás, mert sajnos szükség van néhány edényre a Duna hullámhoz, de mindenképp megéri az áldozatot.
Hozzávalók a tésztához (1 tortaforma, vagy téglalap alakú sütőforma):- 6 tojás szétválasztva,
- 1 üveg magozott, lecsöpögtetett meggybefőtt, (vagy friss meggy a fáról :))
- 6 csapott ek. cukor,
- 6 púpos ek. rétesliszt,
- pici sütőpor (kb. fél tasak),
- 1 ek. kakaópor,
- 1 ek. víz.
Hozzávalók a krémhez:
- 3 evőkanál liszt,
- 3dl tej,
- 15dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 2dl tej,
- 1cs. Dr. Oetker főzés nélküli vanília ízű pudingpor,
- étcsokoládé a tetejére, (2/3 tábla) 3 ek. olajjal felolvasztva
Elkészítése:
A tészta összeállításánál gyakorlatilag egy 6 tojásos, sárga piskótát készítünk annyi változtatással, hogy a tészta felét, sárga részét beleöntjük a sütőformába, majd a másik fél piskótatésztába beleteszünk 1 ek. kakaóport 1 ek. vízzel, összekeverjük és így öntjük rá a sárga részre. Az alaposan lecsöpögtetett meggyet beleszórjuk a kakaós tésztába. Néhány szemet félretehetünk a díszítéshez. (A piskóta tészta általános, részletes leírása itt elérhető.)
A krémet három lépcsőben állítjuk össze:
A tészta összeállításánál gyakorlatilag egy 6 tojásos, sárga piskótát készítünk annyi változtatással, hogy a tészta felét, sárga részét beleöntjük a sütőformába, majd a másik fél piskótatésztába beleteszünk 1 ek. kakaóport 1 ek. vízzel, összekeverjük és így öntjük rá a sárga részre. Az alaposan lecsöpögtetett meggyet beleszórjuk a kakaós tésztába. Néhány szemet félretehetünk a díszítéshez. (A piskóta tészta általános, részletes leírása itt elérhető.)
A krémet három lépcsőben állítjuk össze:
- A lisztet a tejjel (3 dl) alaposan összekeverjük és lassú tűzön, folyamatos keveréssel sűrűre összefőzzük. A lisztes tej két lépésben sűrűsödik: először kb. 4-5 perc után, majd kicsit később fokozatosan elkezd egy sűrűbb masszává összeállni. Nagyon fontos, hogy egy pillanatra se álljunk le a keveréssel, mert csak így tudjuk az időközben felbukkanó csomókat szétdolgozni. Ennek az alkotóelemnek kell a krém legsűrűbb részének lennie, ezért türelmesen kell főzőcskézni, ami akár 20-25 percünkbe is kerülhet. A kihűtése során is időnként keverjük át, hogy ne ráncosodjon be a massza.
- A puha vajat habosra keverjük a porcukorral egy turmix gép segítségével.
- 2 dl hideg tejet egy tasak vaníliás, főzés nélküli pudingporral habverővel sűrű krémmé dolgozunk össze.
Amikor kihűlt a lisztes tejes massza, hozzáadjuk a másik két alkotórészt és alaposan összekeverjük, megkenjük vele a kihűlt piskóta tetejét. Felolvasztjuk az étcsokit 3 ek. olajjal és befedjük vele a krémet. Néhány percnyi dermedés után villával hullámokat rajzolunk a csokiba.
Receptajánló:
5 megjegyzés:
Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy meg is kóstolhattam. Tényleg mennyei! köszönöm, Márti :)
Nagyon "guszta", biztos az íze is isteni volt.
Büszke vagyok Rád!:)
Anya
Köszi Dórcikám, máskor is szívesen! :)
Köszi Anya, meg a receptet is! :) Puszi, Márti
Ez istenien néz ki! :))
Köszönöm Gabriella! :)
Megjegyzés küldése