Az Ízzel-lélekkel gasztroblog 1. éves születésnapját a kedvenc kombinációmmal ünnepeltem: az étcsokoládé és a kókusz pihék egymásba gabalyodásával. Az első sajttortám egy sütés nélküli változat volt, de már régóta szerettem volna kipróbálni a sütést igénylő társát. Hihetetlen milyen gyorsan elszaladt ez az egy év: 115 bejegyzés, 148 csoporttag a facebookon, közel 100 000 oldalmegtekintés, 35 000 teljesen egyedi látogató a világ 57 országából... és mindemellett töretlen lelkesedés és szeretet él bennem az újabbnál újabb receptek kipróbálására és megosztására a jövőben is. Ezúton is köszönöm, hogy olvassátok a blogom, hiszen a statisztikákból látom, hogy naponta közel 300-400 olvasó fordul meg az Ízzel-lélekkel háza táján. Remélem 2011-ben is idetévedtek olykor-olykor és tudtok majd hasznosítani néhány ötletet, receptet a mindennapi sütés-főzéshez.
Lássuk, hogy pontosan miből is áll össze az ünnepi édesség receptje.A csokoládés-kókuszos sajttorta hozzávalói egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
- 1 cs. Győri Édes kókuszos zabfalatok keksz,
- 15 dkg vaj,
- 45 dkg krémsajt (mascarpone, tejszínes, vagy dobozos krémsajt),
- 21 dkg porcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- 1 csip. só,
- 3 tojás,
- 150 g étcsokoládé,
- 2 ek. vaj,
- 1 bögre kókuszreszelék
A csokoládés-kókuszos sajttorta elkészítése:
- A kekszet ledaráljuk egy aprítógép segítségével és az enyhén megolvasztott vajjal alaposan összedolgozva belenyomkodjuk egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljára. (A szilikonos sütőpapírt a tortaformában is használom.) Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a torta fő részét.
- Az étcsokoládét 2 evőkanál vajjal, lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd kihűtjük.
- Amíg a csoki hűl, a cukor féléket a tojással, csipet sóval összekeverjük turmixgéppel, hozzáadjuk a sajtot, a már kevésbé langyos csokoládét és a legvégén a kókuszt.
- A masszát ráöntjük a kekszes rétegre és előmelegített sütőben közepes fokozaton sütjük kb. 40-50 percet. Figyeljük az illatokat, a szélét és a tetejét, nehogy véletlenül túl szárazra, esetleg égettre süssük.
- Sütés után, csak akkor vegyük ki az édességet a torta formából, amikor már teljesen kihűlt és ezt követően minimum néhány órát pihentessük a hűtőben, ugyanis a csokoládés krémsajtnak szüksége van egy kis dermedésnyi időre és ezek után lehet szép szeleteket vágni és igazán jókat falatozni belőle. Hamisítatlan tömör gyönyör, amiből azért egy szelet teljesen elég... :)

Receptajánló:
5 megjegyzés:
Isten éltesse sokáig az ízzel-lélekkel gasztroblogot és íróját! Kívánom, hogy minél több finomság kerüljön az oldalra boldogítva mindannyiunk gyomrát!!!:-)
Szeretettel:
Jó Andi
Isten éltesse a blogodat és adjon még sok boldogságot Neked!
Köszönöm Andi, Zsuzsi a kedvességet! Igyekszem meghálálni sok-sok recepttel. :) Puszi, Márti
Hmmmmmmm, de isteni! Egy szelet nekem is beférne :-))
Köszi Chef Viki! Tényleg érdemes kipróbálni az édes szájúaknak. :)
Megjegyzés küldése