2011. január 5., szerda

Évindító ínyencség: diós-áfonyás camembert leveles bundában

A leveles camembert receptjéről már sok helyen olvastam, de még sosem kóstoltam és sütöttem. Az igazat megvallva luxusnak tartottam tucatra vásárolni a nem éppen olcsó camembert sajtokat és egy vacsora alatt felfalni őket, ezért egészen addig halogattam ezt a recept próbát, amíg egy nap sikerült kifognom kedvező áron a tejtermékeket.  A siker nem maradt el: az étel egyszerűen gyönyörű, ahogyan a lágy, krémes sárga belseje olvadozik, a megpirult dió darabok meleg színükkel roppant gusztusossá varázsolják (az ízét hadd ne ragozzam most) és körülötte a mély bordó áfonya lekvár biztosítja a finomság igazi eleganciáját. Hmmm... valami mennyei manna, nem szabad kihagyni!
Diós-áfonyás camembert leveles bundában

A diós-áfonyás camembert hozzávalói:
  • személyenként egy kerek, vagy szögletes sajt csodával (camembert sajt) kell számolnunk,
  • kb. 3-4 főre elegendő 1 tasak mirelit leveles tészta,
  • áfonya lekvár,
  • pici liszt,
  • 1 tojás,
  • durvára darabolt dió.
A diós-áfonyás camembert elkészítése:

Roppant egyszerű, úriasszony dolgunk van, hiszen a készen kapható, mirelit leveles tésztával gyorsan és könnyedén tudunk dolgozni, persze csak a fagyasztott állapotból való kiengedése után. :) Elsőként enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra a tésztát és utána eldöntjük, hogy milyen alakzatúra szeretnénk megsütni ezt a finomságot. 3 formával is próbálkoztam: négyzet alakot vágtam ki a tésztából és háromszögszerűen hajtottam rá a sajtra a tésztát, volt olyan amit simán becsomagoltam, mint a 20 dkg párizsit szokás, de végül a rétes, vagy rolád forma nyerte el leginkább a tetszésemet, ezért erről írnék többet. 
Camembert sajt leveles tésztában
Téglalap alakúra nyújtsuk ki a tésztát és vastag sajt szeleteket tegyünk bele egymás mellé (mint valami kis vonat vagonjait), a tetejét vékonyan kenjük meg áfonya lekvárral és hajtsuk rá a tészta mindkét oldalát, kicsit nyomogassuk meg, az oldalát is szorítsuk le, nehogy kikandikáljon valahonnan az áfonya. Kenjük meg tojással és szórjunk rá vagdalt, durvára aprított diót. Előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük magas hőfokozaton. Tálaláshoz még egy kis áfonya lekvár elmaradhatatlan. Jó étvágyat és még egyszer nagyon boldog új évet kívánok!

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció