A hétvége nagy felfedezése és meglepetése számomra a köles. Sosem gondoltam volna, hogy ez a vitaminokban dúskáló és megannyi pozitív tulajdonsággal bíró gabonaféle ennyire gyorsan megfő és ilyen finom ízletes. Egy újság receptrovatában láttam a kölessel töltött paprikát és ez vitt rá, hogy kölest vásároljak, majd főzzek. Ez az ősi növény nagyon sok jótékony hatást fejt ki az egészségünkre: erősíti a látásunkat, segít a rák megelőzésében, a fogak védelmében, csak, hogy néhány példát említsek és nem utolsó sorban millióféleképpen elkészíthető.
- 4 méretes pritaminpaprika,
- 1 bögre köles,
- 3 bögre víz,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- tejföl,
- 20 dkg reszelt sajt,
- vegeta,
- húsleves kocka,
- olaj a tepsi kikenéséhez.
A kölessel töltött pritaminpaprika elkészítése:
Első lépésként a kölest főzzük meg: ehhez kevés olajon megdinszteljük az aprított hagymát, hozzáadjuk az alaposan átmosott kölest, pár percig együtt pirítjuk őket és felöntjük 3 bögre vízzel, ízesítjük vegetával, húsleves kockával. Ha felforrt a víz, kicsire vesszük a hőfokozatot és félig lefedve, olykor átkeverve puhára főzzük. Ügyeljünk, hogy ne ragadjon le a köles alja, ha már puhul. Kb. 10 perc alatt meg is fő ez a remek gabona. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajt nagy részét (kivétel amit majd a tetejére szórunk), belereszeljük a fokhagymát, ízlés szerint néhány evőkanál tejfölt adunk hozzá és evvel a töltelékkel pakoljuk meg a magházától megszabadított és megmosott pritaminpaprikákat, melyek sapkáját előzőleg levágjuk. A megtöltött zöldségeket megszórjuk sajttal és sütőben sütjük össze kb. 30 perc alatt. Az első 20 percben alufóliával lefedve sütöttem, hogy gyorsabban megpuhuljon a paprika is. Jó étvágyat kívánok!
Első lépésként a kölest főzzük meg: ehhez kevés olajon megdinszteljük az aprított hagymát, hozzáadjuk az alaposan átmosott kölest, pár percig együtt pirítjuk őket és felöntjük 3 bögre vízzel, ízesítjük vegetával, húsleves kockával. Ha felforrt a víz, kicsire vesszük a hőfokozatot és félig lefedve, olykor átkeverve puhára főzzük. Ügyeljünk, hogy ne ragadjon le a köles alja, ha már puhul. Kb. 10 perc alatt meg is fő ez a remek gabona. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajt nagy részét (kivétel amit majd a tetejére szórunk), belereszeljük a fokhagymát, ízlés szerint néhány evőkanál tejfölt adunk hozzá és evvel a töltelékkel pakoljuk meg a magházától megszabadított és megmosott pritaminpaprikákat, melyek sapkáját előzőleg levágjuk. A megtöltött zöldségeket megszórjuk sajttal és sütőben sütjük össze kb. 30 perc alatt. Az első 20 percben alufóliával lefedve sütöttem, hogy gyorsabban megpuhuljon a paprika is. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:
2 megjegyzés:
miért kell egy ilyen remek ételbe vegeta és leveskocka? nátrium glutamát nélkül már nem finom az étel? :(
Keira
Kedves Keira! Természetesen nem „kell” vegetát vagy leveskockát használni, a legfinomabb és legegészségesebb a hús- vagy zöldségleves alaplé, de nekem ez most sajnos nem volt kéznél…
Megjegyzés küldése