A mókás nevű sütemény elkészítésű roppant egyszerű, ugyanakkor érdekes is, hiszen annak ellenére, hogy egy híg masszát öntünk a sütőformába, röpke 1,5 óra elteltével egy gusztusos desszertet kapunk alsó, krémes és habos réteggel a tetején. Kicsit olyan, mintha a madártejet sütöttük volna meg. A krémes intelligenciája a sütés idejére már nem terjed ki, így azt a kb. 1,5 órát bizony ki kell várni türelmesen.
Az intelligens krémes hozzávalói:
- 8 tojás (a legjobb, ha igazi házi tojást használunk),
- 20 dkg cukor,
- 9 ek. liszt,
- 15 dkg margarin,
- 1 l tej,
- 5 cs. vaníliacukor.
A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliacukrot és a csöppet megolvasztott margarint, habosra keverjük, majd a lisztet felváltva a tejjel hozzáöntjük a masszához. A legvégén a kemény habbá vert fehérjéket zuttyintjuk bele az edénybe és ezt nagyon óvatosan, 1-2 ügyes mozdulattal elkeverjük anélkül, hogy széttörnénk a habot. Ne ijedjünk meg, ennek a masszának tényleg ilyen hígnak kell lennie. Nagyobb szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és hideg sütőbe tesszük, ahol az első 15-20 percben magas, majd további kb. 1 óráig alacsony fokozaton sütjük. Ha már nagyon illatozik, barnás a teteje és megmozdítva nem lötyög túlságosan, akkor kész is van. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, tegyük a hűtőbe, hogy alaposan megszilárduljanak a réteg és porcukorral meghintve gusztusosan tálalhatjuk.
Receptajánló:
4 megjegyzés:
jójó, de mitól lett ez zöld?
Szia Papito! Nem zöld, hanem sárga, csak egy csöppet rosszak voltak a fény viszonyok a fotózáskor... :) Márti
Megjegyzés küldése