A kánikula jó ürügy arra, hogy miért ne süssünk otthon a hőségben saját készítésű pita tésztát. Persze senkit sem akarok lebeszélni és megfosztani az igazi, házi pita sütés örömeitől, csak jelen körülmények között ésszerűbbnek láttam inkább a bolti pitát megvenni. A többi gyros alkatrész pedig ripsz-ropsz elkészül: egy kis görög saláta, sült, fűszeres csirkemellcsíkok és meg is volnánk a finom gyros kistestvérével.
A házi gyros hozzávalói:
- csirkemellfilé (2 személyre kb. 30 dkg),
- gyros villámpác (Lucullus fűszerkeverék),
- olívaolaj,
- pita (a kisebből személyenként 2 db szükséges),
- uborka,
- paradicsom,
- zöld paprika,
- piros, kaliforniai paprika,
- lilahagyma,
- joghurt,
- fokhagyma,
- bors,
- csípős arany.
Házi gyros gyártás lépései:
Elsőként a húst pácoljuk be: olívás gyros fűszerkeverékbe tesszük az apró csirkemellcsíkokat és a hűtőben érleljük finomra az ízeket. Ezt követően a salátát készítjük el: minden zöldséget apró kockákra vágunk (a fokhagyma kivételével) és joghurtos-reszelt fokhagymás-borsos öntettel keverjük el. Kb. fél óra, 1 óra elteltével (a pácolás után) megsütjük a húst grill, vagy szimpla teflonban zsiradék nélkül, hiszen az olívaolajos pác már éppen elég. 10-15 perc alatt folyamatos kevergetés mellett sütjük, pirítjuk a hús kockákat. A hússütés után 1-2 percig átforrósítjuk a pitákat a teflonban: egy picit benedvesítjük őket és mindkét oldalukat megpirítjuk. Utolsó lépésként pedig levágjuk a piták tetejét, sapkáját és megtöltjük a salátával és a hússal felváltva, ami belefér. Aki szereti a csípőset, annak érdemes egy kis olívaolajjal elkevert piros aranyat belecsurgatnia a pitájába, nagyon finom ízt ad a görög konyha fényszemének, a gyrosnak. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése