Sajnos picit válogatós vagyok gombócok terén, így a szilvás vagy a fahéjas-cukros-barackos gombócot (pedig biztosan nagyon isteniek ezek is) nem szeretem, viszont a túrógombócot annál inkább. Még pedig az a kedvencem, ahogy otthon, Anyától tanultam. Most ezt a receptet szeretném megosztani Veletek.
- 50 dkg túró,
- csipetnyi só,
- 1 csapott evőkanál cukor (nem több!!),
- 8 dkg (evőkanál) búzadara,
- 3 tojás,
- 10 evőkanál zsemlemorzsa,
- 3-4 evőkanál olaj,
- 1 csomag vaníliacukor, 1 evőkanál cukor,
- tálaláshoz: 2 dl tejföl, porcukor, vanília cukor,
- sárgabarack lekvár, stb.
A túrót csipet sóval megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, tojást, búzadarát és villával jól áttörjük, összekeverjük és kb. egy órát pihentetjük, hogy a búzadara megdagadjon. Nedves kézzel gombócokat formázunk a tenyerünkkel és lobogó, forró, sós vízbe tesszük és lassú tűzön kb. 15 percig fedő alatt készre főzzük a túrógombócokat. A bundához meglangyosítjuk az olajat és elkeverjük benne a zsemlemorzsát egy csomag vaníliacukorral és egy evőkanál cukorral. Néhány perc után le is vehetjük a tűzről. A megfőtt túrógombócokat egy szűrő segítségével kiemeljük a forró vízből, hogy le tudjon csöpögni róla a felesleges víz, majd a bundában meghempergetve (összerázva) tálalhatjuk is. Porcukorral és vaníliacukorral elkevert tejföllel, vagy különböző ízű gyümölcslekvárral, dzsemmel kínálhatjuk a gombóckákat. Jó étvágyat!
Receptajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése